четвртак, 15. март 2012.

Kako da sami napravite cipelarnik


Zasto se pogresno misli da samo muskarci znaju i umeju da prave namestaj? Eto ja sam se usudila i uspela da napravim vise komada namestaja od iverice.Bez ikakvog specijalnog alata,masina i predznanja upustila sam se u avanturu pravljenja cipelarnika. Od alata sam koristila samo srafilicu (to je nesto kao busilica ali usrafljuje srafove u ivericu).Za sve one koji bi mozda da naprave sebi nesto u kuci bez odlaska kod stolara pokusacu da objasnim osnove pravljenja namestaja od iverice.

Prvo treba izmeriti prostor gde ce stajati to sto zelite da napravite,da bi odredili priblizne dimenzije.
Onda nacrtajte to sto ste zamislili da bi obelezili visinu,sirinu i duzinu dela kog zelite da pravite.
Zatim krece racunanje.Ovde treba znati par stvari:
1.Debljina iverice moze da varira ,ali je uglavnom 18 mm i to morate da proverite kad kupujete ivericu da vam se ne bi desilo da vam proracun bude pogresan
2.Debljina kant trake je 1,5 mm i kantuju se uglavnom samo prednje strane koje se vide i naravno vrata. Stolari uglavnom imaju masinu koja kantuje,ali verujte obicna pegla moze da ima istu funkciju.Govorim o obicnoj kant traci koja je sira od debljine iverice par milimetara ali se po zavrsetku kantovanja visak isece skalpelom. Na kant traci postoji sloj lepka koji se zagrevanjem zalepi za ivericu. Znaci,uzmete kant traku stavite do ivice ploce od iverice,peglate preko pritiskujuci da se dobro zalepi. Vodite racuna da vam ne mrda traka,i ne obazirite se sto prelazi preko sa druge ivice.Kad zavrsite sa peglanjem,odnosno kantovanjem,isecite traku kad dodjete do kraja i skalpelom ili makazama odstranite onaj visak koji strci.Onda treba uzeti sitnu smirglu i oboriti malo ivice kant trake.Ako vam se desi da pri smirglanju uocite da se negde nije lepo zalepilo,uzmite peglu i zalepite.
3.A sada o racunanju.Mozda je najbolje pokazati vam na primeru mog cipelarnika.Ovo su dimenzije gotovog dela cipelarnika (najveceg dela na slici).


Ali kada se rastavi na delove i izracuna svaki deo to izgleda ovako:
Dakle,sirina vrata je 400 milimetara,ali kad uzmete u obzir da se kantuje,a sirina kant trake je 1,5mm,onda je jasno da treba od sirine gotovih vrata treba oduzeti kant traku koja ide sa obe strane vrata.
Sto se tice dela koji idu odozgo i odozdo,sirina treba da bude 400mm,ali posto ovi delovi idu izmedju bocnih strana onda treba oduzeti sirine iverica bocnih strana koji iznose 2*18 mm a to je 36 mm. Kad se oduzme ispada 364 mm.
Unutrasnje pregrade imaju istu sirinu kao i delovi odozgo i odozdo s tim sto je njihova duzina za 30 mm manja od duzine ovih delova, kako bi vrata bolje stajala.
Kad se pravi spisak delova koje treba kupiti vazno je znati sledece:
1.Uvek prvo pisite duzinu pa onda sirinu zbog strukture (sara) na iverici.Na primer 800*397 mm da bi sara bila uzduz a ne popreko.Narocito je bitno kod delova koji se spolja vide kao sto su vrata i bocne strane.Znaci spisak za ovaj cipelar bi bio:
1*800*397 mm
2*800*400 mm
2*400*364 mm
3*370*364 mm (ako zelite 3 pregrade)
2.Ne zaboravite da kazete prodavcu da vam na vratima stave rupe u koje ce se usrafiti sarke za vrata.

3.Izracunajte koliko vam treba kant trake.Vrata se kantuju sa svih strana ,bocne strane odozgo i napred, delovi koji idu gore i dole se kantuju samo napred kao i pregrade.

4.Narucite i lesonit koji ide odpozadi a koji ce biti za po 10 mm manji od dimenzija vrata, 790*390 mm.On se ukucava cekicem na kraju sklapanja.Ima ga u odgovarajucoj nijansi kao iverica i jeftiniji je od nje.

5.Treba vam jos i srafovi za spajanje delova,mali srafovi za sarke,ekseri,sarke za vrata,rucice kojih ima u jako puno modela. Ovde je VAZNO znati da postoje dve vrste sarki:sarke za vrata koja idu preko i sarke za vrata koja idu unutra.Ovaj cipelar ima vrata koja idu preko bocnih strana i sve dimenzije su date za takav model.

6.Treba vam jos i 4 nogare na koje ce stajati deo. Njih mozete kupiti na pijaci ili kod stolara.Potrebno ih je prelakirati .
Kad se usrafljuju delovi,treba busiti rupe busilicom na bocnim stranama,pa usrafiti srafilicom sraf kroz rupu za drugu ivericu. Ja nisam tako radila (mada je lakse), vec sam odmah srafilicom ,koja sraf busi i prolazi kroz ivericu sto je mnogo teze jer se moze desiti da mrdne ili se iskrivi.
To bi bilo odprilike sve.Kad se zavrse nekoliko delova koje treba da stoje jedan pored drugog,postoje i specijalni veliki srafovi kojim se delovi spoje na bocnim stranama  da ne bi mrdali .Obicno se postavljaju pomocu libele.Moji su delovi bili spojeni u pocetku ali kada sam htela da pocistim iza njih,odsrafila sam ih i jos uvek tako stoje.
Uglavnom, ovo je bio moj prvi pokusaj,kasnije sam pravila i vece i komplikovanije delove namestaja.
Ako mogu ja ,mozete i vi.1 коментар:

  1. Zanima me cime seci ivericu i koliko je otprilike kostalo da se napravi ovaj cipelarnik?

    ОдговориИзбриши