недеља, 11. март 2012.

Kako raditi decoupage sa onim sto imate

Decoupage (dekupaz)  je jako stara tehnika koja se razvila najpre na oslikavanju namestaja a kasnije i na sve druge sitnije predmete.
Postoje specijalni alati i pribor namenjen dekupazu,ali citajuci danima na netu pronasla sam zamenu za skoro sve stvari koje se sada koriste osim za akrilnu boju.

Tako se preporucuje specijalni lak-lepak koji se koristi i kao lepak i kao zavrsni premaz,ali posto ga je kod nas tesko naci,osim ako ga ne narucujete brzom postom,ili vam ga neko ne kupi u Bgd. onda je dobro znati ove stvari.Lak-lepak u pakovanju od 50 ml kosta oko 250 dinara,sto i nije tako skupo ako ga koristite ponekad.Ali ako stalno nesto pravite ,pa jos uzmete u obzir da nesto i ne uradite kako treba,pa ga skinete i ponavljate,onda vam ovih 50 ml ode za tili cas.Zato sam se pitala cime su radili umetnici pre nego sto je doslo do proizvodnje ove savremene hemije.I tako sam pronasla da se isti efekat lepljenja dobija sa obicnim lepkom za drvo koji se pomesa sa malo vode.U pocetku sam se pitala koliko je to malo vode,ali sam onda shvatila da nema tacne mere,i da nije vazno koliko je dodam jer se uvek zalepi i osusi .

Sto se tice takozvanog grunta-odnosno podloge koja se prvo stavja,opet je tu lepak za drvo,voda i bela tempera.Ja sam cak umesto bele tempere stavljala belu poludisperziju i efekat je isti.Negde sam cak procitala da moze da se koristi i beli toner za krecenje.

Postoje takodje i specijalni sundjeri kojim moze i da se boji i da se lepi salveta,ali ja uzmem malo parce sundjera  (moze i od sundjera za pranje sudova). Kad se sundjerom radi,najbolje je umakati ga u grunt i tapkati na povrsinu kako bi izgledalo kao plis.Ukoliko prvi sloj nije lepo pokrio,posle desetak minuta se moze naneti jos jedan sloj,kako bi pokrivenost bila bolja.
Sto se tice cetkica ,u pocetku se moze raditi sa obicnim cetkicama za vodene boje,ali je priznajem ipak najbolja cetkica za decoupage i njihove cene se krecu od 50 do 120 dinara u zavisnosti od velicine.Naravno jako je vazno prati je posle svake upotrebe da bi se sacuvala.
Sto se tice zavrsnog laka,takodje postoji originali koji su verujem dobri,ali ja koristim zavrsni premaz za camce koji ne ostecije salvetu a i daje lep sjaj.
Jedino akrilne boje nemaju zamenu,mada sam citala negde da se koriste i toneri za beton kojih ima u vecim pakovanjima za manje para.To je sledece sto cu probati.
Takodje postoji i takozvani krakel-to je sredstvo koje sluzi da pruzi efekat ispucalosti odnosno starinski fekat-ali sam pronasla zamenu o kojoj cu pisati u nekom od sledecih postova,jer moram da je usavrsim.
Do tada,probajte sa onim sto imate na onom sto je oko vas.

7 коментара:

  1. Sve pohvale za rad,veoma mi se sve svidja,posebno sto koristis zamene za materijal za dekupaz,jer svima nam je bitno da se sto manje novca ulozi.Nisam probala ovu tehniku ,ali mi se veoma svidja i zainteresovana sam.Inace se bavim proizvodnjom cveca,pa je sad malo problem sa vremenom,ali cu probati .Pozdrav i svako dobro:)

    ОдговориИзбриши
  2. Zanima me koji je omer lepka,vode i tempere za grunt?

    ОдговориИзбриши
  3. Da li može da se uradi dekupaž na nameštaju sa fabriano papirom. Naime, želim da na moje bele jednolične plakare uradim dekupaž sa stripovima Alan Ford, ali ako iscepam listove iz stripa pa ih pokvasim onda će se lice i naličje preslikati u jedno. Ali ako na dobrom štampaču odštampam taj strip, onda neće. Da li je to uopšte moguće, i kako?

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdrav Sanja! I mene zanima ovaj omjer drvofiksa, boje i vode za grunt.. vec danima hocu da se odvazim i isprobam to, ali me strah da ne zabrljam. Procitala sam na par mjesta da je to solja drvofiksa, ali solja je jaaaako sirok pojam, pa me to buni... Hvala! :)

    ОдговориИзбриши
  5. gde tacno ima da se kupi lak lepak?

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман26. јун 2014. 03:14

    Da,da,a u onoj situaciji kada ne mozemo stici ni do lepka za drvo,moze se korsititi i belance,isti efekat.Prvo se namaze povrsina na kojoj ce stajati salveta,a kada prislonimo salvetu,premazemo jos jednom. Najlakse je potom osusiti fenom.
    Nista od profesionalnog materijala nije potrebno ako je prisutna masta i volja,a za efekat ispucalog..tu nemam resenje. I jos jedna ideja,da biste postigli efekat starog mozete (na drvenoj se najbolje vidi) povrsinu utrljati voskom (obicne slavske svece) a zatim premazati akrilnom bojom..Nikakva mudrost,samo je potrebna kreativnost :)

    ОдговориИзбриши